In ons mooie kikkerlandje heeft inmiddels ruim 14 % van de werknemers burn-out klachten. Stress speelt dus bij 1 op de 7 werknemers. In sommige beroepsgroepen, zoals in het onderwijs, zelfs bij 1 op de 5 medewerkers. De rode draad? Moe zijn als je opstaat, je leeg voelen aan het eind van een werkdag en emotioneel uitgeput zijn. Vaak denken we dat een burn-out ontstaat omdat we te hard werken, of er teveel van ons gevraagd wordt. Het goede nieuws is dat het nét even anders is…
Mythe 1: Stress is een fysiek fenomeen en zal verdwijnen met rust & ontspanning Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer vinden voor de bezigheden op het werk. Op het moment dat dit speelt, denken we het veelal op te lossen door rust en ontspanning. Helaas een enorm achterhaalde gedachte…
De wortel van alle stress zit namelijk in de “niet-fysieke wereld”. Die van gedachten, gevoelens en overtuigingen. Wat betekent dit voor jou als je nu in deze vervelende situatie zit? Of voor een werknemer van je die met burn-out thuis zit? Dat het probleem dat stress veroorzaakt, ontstaat in het denken! En dat ontspanningstherapieën en lichaamswerk wel iets van de symptomen kunnen weghalen. Maar dat deze werkwijze alleen niet jouw manier van denken zal veranderen. Terwijl daar juist het probleem ontstaat. De stress reactie van vermoeidheid, moe wakker worden en opstaan, je leeg voelen aan het einde van de dag, of emotioneel uitgeput zijn, ontstaat door onze eigen gedachten. Gedachten, of de stem in het hoofd die zijn eigen leven leidt. Zijn eigen leven met onvrijwillige, automatische en terugkerende gedachten. In zekere zin goed nieuws dat hier de kern van het probleem ligt en niet zit in de omstandigheden buiten ons. Want nu kun je er zelf iets aan doen!
Decibel van gedachten Om hier een verandering in gang te zetten, is het belangrijk wat meer te weten over het denken & het brein. Wist je dat de gemiddelde Nederlander z’on 50.000 gedachten per dag heeft? En dat is echt te veel. Waarom dit te veel is? En vanwaar is het belangrijk dit te weten? Omdat de meeste gedachten gebaseerd zijn op onzekerheid of zorgen over de toekomst. En dit denken je daardoor niet (!) de kracht geeft die je nodig hebben om een gelukkig en écht vervuld leven te leiden. Sterker nog: wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het vele denken je energiepijl naar beneden haalt én daardoor de toegang naar onze eigen kracht en passie blokkeert. Het vele denken verandert als het ware in lawaai. Lawaai waardoor je de stille de stem van je hart niet meer kunt horen. En doordat je die stem niet meer kunt horen, zul je verder en verder verwijdert raakt van jouw levensopdracht. Van dat wat jij hier mag doen dit leven. Dat waar jij blij van wordt! That what makes you feel alive.
Mythe 2: een goed dieet, een beetje bewegen en een vakantie zullen stress verbannen Net als de vorige mythe zullen joggen, of hardlopen, een ander eetpatroon en een vakantie je helaas niet helpen. Natuurlijk kun je iets van een verlichting voelen en is gezond eten & bewegen belangrijk. Ze zullen alleen geen genezing brengen. Of ook niet het geluk waar je nu zo intens naar verlangt.
Fast food happiness Dit is zeker geen aanmoediging om te stoppen met bewegen, te stoppen met het gaan naar feestjes, film- of voetbalavonden. Kortom het stoppen met het doen van leuke dingen. Verwacht alleen niet dat deze momenten je écht zullen bevrijden van de stress. Of dat je een blijvend gevoel van geluk zal ervaren. Het geluk wat je tijdens deze momenten ervaart is namelijk de zogenaamde:” fast food happiness.” En zoals het woord al aangeeft: ook dit gaat voorbij…
Misschien is dit niet wat je zou willen horen, of liever gezegd lezen op dit moment. En wellicht denk je zelfs: “Ik ben het hier niet mee eens”. En dat is oké. Als het echt zo zou zijn dat bewegen, goed eten en vakantie de oplossing zouden zijn, hoe kan het dan dat er ondanks de vele remedies tegen stress, anno 2016 méér stress is dan ooit tevoren.
Het antwoord is eenvoudig en heet: ontwijking. We ontwijken het om de inner work te doen. om aandacht te besteden aan onze inner power. We ontwijken het om verantwoordelijkheid te nemen over onze gevoelens en gedachten. Want alles in ons leven, echt alles begint in ons eigen hoofd. En ja, dat heb ik zelf ook eerst honderd keer moeten horen, nadat ik mijn burn-out had. Dus ik begrijp in alle opzichten wat je bedoelt en hoe je je nu voelt.
Mythe 3: je moet 14 uur per dag werken en constant onder druk staan om stress te ervaren Sommige mensen werken een paar uur per dag, zonder deadline en of andere druk en ze ervaren meer stress dan mensen die veel uren achtereen werken en onder strakke deadlines. Het gaat er met andere woorden niet om wat je doet, of wanneer je iets moet te doen wat de stress veroorzaakt. Het gaat er om hoe je de dingen waarneemt.
Laten we de proef op de som nemen en twee mensen observeren die hetzelfde werk doen en werken met dezelfde deadlines. Bij alle onderzoeken die hierover bekent zijn krijgt de ene persoon als het ware grijze haren van de situatie, terwijl het voor de ander appeltje eitje is. Vanwaar het verschil? Perceptie. Perceptie ook wel de manier waarop je waarneemt en dingen ervaart.
Wat is perceptie? Perceptie is hoe je de dingen waarneemt en jouw perceptie is gebaseerd op jouw overtuigingen. Stel dat je (onbewust) gelooft dat geluk gebaseerd is op wat je doet en dat mensen je zullen ontslaan wanneer je een deadline mist, of dat mensen met autoriteit het recht hebben je te straffen en je pijn te doen. Dan zal stress jouw metgezel zijn waar je ook gaat.
Terwijl als je in jezelf gelooft, en geloofd dat je gedachten en emoties kunt sturen, dat niemand je pijn kan doen tenzij je daar zelf toestemming voor geeft en dat het mislopen van een deadline niet het einde van de wereld is, dan zul je in staat zijn te ontspannen. Waar je ook bent en welke deadline je ook hebt.
Het mooie is en daar sluiten we mee af, deze overtuigingen zitten niet in ons DNA. Alle overtuigingen die we nu bewust of onbewust geloven, zijn aangeleerd. En deze overtuigingen zorgen voor onze gedachten en emoties. De overtuigingen op zich zijn niet het probleem. Wel ons geloof in de overtuigingen.
“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift,” wist ook Einstein al. Benieuwd hoe je jouw innerlijke stem weer kunt horen? Ook wel de stem van je hart? Meldt je aan voor een van de workshops van HEART Academy en neem je geluk weer in eigen handen. Bijvoorbeeld de speciale workshop voor leerkrachten. De nieuwe data voor september 2016 zijn nu open voor inschrijving.
LEERKRACHT IN JE KRACHT.
Benieuwd? Voor info en aanmelden klik: Leerkracht in je kracht workshop